Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe z papryką do spiżarni. Doskonały dodatek do obiadu. Zimą możemy je jeść prosto ze słoika lub zrobić z nich szybką sałatkę: kroimy ogórki i paprykę w mniejsze cząstki, dajemy kilka listków sałaty lodowej, polewamy oliwą i wyborna sałatka gotowa.
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 13
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 11
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3608
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 13
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 11
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3608
Składniki
Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde. Paprykę myjemy, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.
Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Słoiki myjemy, wyparzamy. Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru, pół liścia chrzanu i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół, przetykając je papryką. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki i papryka nie wystawały ze słoika. Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą. Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania. Ogórki konserwowe z papryką do spiżarni gotowe!