Ogórki z chili i miodem

Ogórki z chili i miodem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: irma
Kolejna moja propozycja na dobre konserwowe ogórki, ale niestety tylko dla tych, co gustują w pikantnych potrawach. U mnie takimi smakoszami są tylko mąż i zięć.

Składniki

  • 2kg. ogórków
  • 3 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • czosnek /na słoik 2 ząbki/

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki bez obierania pokroić na połówki /większe na ćwiartki/. Posolić i odstawić na ok.2 godziny, aż puszczą sok. Następnie odlać sok, a ogórki poukładać ciasno w słoikach , dodać po 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki. Nie pasteryzować, tylko od razu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO!
    Mnie wyszło 6 słoików.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 sierpnia 2013
jak ostre to dla mnie!
Składniki
  • 2kg. ogórków
  • 3 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • czosnek /na słoik 2 ząbki/
Składniki