Ogórki z Chili

Ogórki z Chili
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Każdy się zajada więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Chili dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 4 łyżki Chili
  • 6 łyżek soli
  • 5 główek czosnku
  • 32 łyżek oleju
  • Składniki na zalewę:
  • 2 kg cukru
  • 8 szklanek octu 10 %

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy wzdłuż na sześć części, tworząc trójkąty.
    2. Ogórki przekładamy do miski, wsypujemy sól i odstawiamy na 2 godzinki po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
    3. Czosnek obieramy, drobno kroimy.
    4. Czosnek, Chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. 5. Przygotowujemy zalewę, cukier z octem gotujemy i studzimy.

  3. 6. Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.
    7. Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
    8. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.


  4. 9. Gotowe, smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 27 lipca
Pyszności, taki słoiczek można zjeść solo. Mniami ;)
Składniki
  • 10 kg ogórków
  • 4 łyżki Chili
  • 6 łyżek soli
  • 5 główek czosnku
  • 32 łyżek oleju
  • Składniki na zalewę:
  • 2 kg cukru
  • 8 szklanek octu 10 %
Składniki