Ogórki watykańskie

Ogórki watykańskie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
To ogórki z rodzynkami, doskonałe do obiadu, kanapek,grilla, wytrawnych ciast i paluszków. Przepis ma już chyba kilkanaście lat, dostałyśmy go od cioci i jest używany. Dlaczego WATYKAŃSKIE ? Tego nawet ciocia nie wie na pewno, ale łączy je z naszym Papieżem Janem Pawłem II. W przepisie mojej cioci nie ma gorczycy i jest też mniej wody w zalewie. Ja proponuję taką wersję :)

Składniki

  • ogórki gruntowe 5 kg
  • 2 łyżki soli
  • zalewa: cukier 1 kg
  • ocet 0,5 l
  • woda 0,5 l
  • na 1 słoik do 500 ml : 15 rodzynek, 7 ziaren pieprzu, ząbek czosnku, nasiona kopru i ziarna gorczycy

Przygotowanie

  1. Ogórki opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, zasypać solą.
    Przykryć, odstawić na 2 godziny, potem odsączyć wodę.
    Do słoików włożyć po 15 rodzynek, koper, czosnek, ziarna pieprzu i gorczycy.
    Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.
    Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 22 września
Pyszne! rodzynki musza dodawac ciekawego smaku!
Docherro 23 września
Super:)
smacznie_na_talerzu 28 września
Ciekawe połączenie smaków:-)
Składniki
  • ogórki gruntowe 5 kg
  • 2 łyżki soli
  • zalewa: cukier 1 kg
  • ocet 0,5 l
  • woda 0,5 l
  • na 1 słoik do 500 ml : 15 rodzynek, 7 ziaren pieprzu, ząbek czosnku, nasiona kopru i ziarna gorczycy
Składniki