Ogórki w zalewie z curry

Ogórki w zalewie z curry
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ErJot
Pyszne ogórki w zalewie z curry. Rewelacyjnie smakują z tradycyjnym schabowym czy mielonym i ziemniakami.

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • woda 6,5 szklanki
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 0,5 kg
  • sól 1,5 łyżki
  • curry 1 łyżka kopiasta
  • cebula 2 szt duże
  • gorczyca
  • liście selera

Przygotowanie

  1. Z wody, octu, cukru, soli i curry zagotowujemy zalewę i odstawiamy by lekko przestygła.
    Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki na cztery części. Jeśli ogórki mają duże gniazda nasienne usuwamy je.
    Cebule kroimy w słupki lub kostkę.
    W każdym słoiku układamy na dnie po kawałku listka selera i po pół łyżeczki gorczycy a następnie układamy słupki ogórków przekładając je cebulą. Ogórki w słoiku zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.

Komentarze do przepisu (5)

bryssska 01 sierpnia 2018
Robiłam dziś tylko e w plasterkach i troszkę z innymi proporcjami zalewy, uwielbiam je ;-D
ErJot 01 sierpnia 2018
Rok temu nie mogłam znaleźć mojego zeszytu z przepisami i zaczęłam szukać przepisu na zalewę z curry w... Czytaj całość »
Rok temu nie mogłam znaleźć mojego zeszytu z przepisami i zaczęłam szukać przepisu na zalewę z curry w internecie - co przepis to inne proporcje:) Każdy ma inny smak, jedni wolą ostre a inni łagodne. No i sama przyprawa curry z różnych firm jest różna w smaku.
bryssska 01 sierpnia 2018
Dokładnie, ja mam średnio-ostrą z indyjskiego sklepu z Anglii, ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 3 kg
  • woda 6,5 szklanki
  • ocet 1 szklanka
  • cukier 0,5 kg
  • sól 1,5 łyżki
  • curry 1 łyżka kopiasta
  • cebula 2 szt duże
  • gorczyca
  • liście selera
Składniki