Ogórki w zalewie paprykowej z nutką jałowca

Ogórki w zalewie paprykowej z nutką jałowca
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Ogórki w zalewie paprykowej z ziarnem jałowca robiłam po raz pierwszy ale raczej nie ostatni:) Mają łagodniejszy smak niż tradycyjne krokodylki ale nie zawsze musi być na ostro:) Każdy ma swoje ulubione smaki ale warto zrobić coś nowego by spróbować i obiektywnie ocenić:)

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • cebula 30 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżka
  • słodka papryka 1 łyżka
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • zalewa:
  • ocet 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • sól 1 łyżka
  • pieprz czarny 8 ziaren
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • jałowiec 6 ziaren

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki.Cebule obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sól, curry, obie papryki, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
    Z wody, octu, cukru, soli, pieprzu, ziela angielskiego i jałowca przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i gotujemy 2-3 min. Gorącą dodajemy do sałatki. Mieszamy i odstawiamy na 30 min.Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików. Możemy ogórki układać - w mniejszych słoikach zmieści się ich więcej- lub wkładać łyżką i lekko dociskać. Ważne by oprócz warzyw w słoikach była też zalewa.
    Pasteryzujemy 8-10 min. w zależności od wielkości słoików.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 03 sierpnia
Ciekawa zalewa! musze kiedys sprobowac z jalowcem!
Składniki
  • ogórki 3 kg
  • cebula 30 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżka
  • słodka papryka 1 łyżka
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • zalewa:
  • ocet 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • sól 1 łyżka
  • pieprz czarny 8 ziaren
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • jałowiec 6 ziaren
Składniki

Promocje na