ogórki w zalewie musztardowej

ogórki w zalewie musztardowej
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
smak lata zamkniety w słoiku:)))

Składniki

  • ogórki, 3 kg
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz czarny w ziarnach
  • pieprz czarny mielony
  • gorczyca
  • woda, 5 szklanek
  • ocet, 3/4 szklanki
  • cukier, szklanka
  • sól, 2 łyżki
  • ostra musztarda, 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Do słoików wkładamy po dwa listki laurowe, po trzy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 płaską łyżeczką pieprzu mielonego i ogórki. Pozostałe składniki zagotowujemy i zalewamy ogórki gorącą zalewą. Pasteryzujemy 10 minut i gorące ustawiamy do góry dnem.

Komentarze do przepisu (2)

TTramp 12 września 2010
zrobiłem,wyszły dobre, chociaż zapomniałem dodać gorczycy :)
polyanna74 25 sierpnia 2012
Wygląda niezbyt ciekawie ale smak ok.
Składniki
  • ogórki, 3 kg
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz czarny w ziarnach
  • pieprz czarny mielony
  • gorczyca
  • woda, 5 szklanek
  • ocet, 3/4 szklanki
  • cukier, szklanka
  • sól, 2 łyżki
  • ostra musztarda, 5 łyżek
Składniki