Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, więc ostatnio na bok odeszły słodkie wypieki, a ich miejsce zajęły przetwory ogórkowe, co widać na moim blogu, bo kilka ostatnich przepisów to przepisy na ogórkowe weki. Były już tradycyjne ogórki konserwowe, były ogórki z chili, sałatki z ogórków, a teraz przyszła pora na jeszcze coś innego, a mianowicie ogórki w zalewie musztardowej. Przepisów na takie ogórki (jak z resztą każde inne) jest wiele, ja robię po swojemu. Ale atut jest taki, że te ogórki są bardzo szybkie do zrobienia.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 1 gałązka kopru z baldachimem
  • 2 półplasterki cebuli
  • 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
  • Zalewa:
  • 4szkl. wody
  • 1szkl. octu
  • 0,5 słoiczka musztardy chrzanowej (tak ok. 2 łyżki)
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Słoiki, najlepiej litrowe, i nakrętki wyparzam i osuszam. Do każdego słoika wsypuję po łyżeczce soli. Wkładam po dwa półplasterki cebuli i wkładam gałązkę kopru. Ogórki myję w zimnej wodzie i układam ciasno w przygotowanych słoikach. Składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, musztardę i cukier umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki zakręcam i ustawiam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Nalewam wody do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z ogórkami w zalewie musztardowej pasteryzuję 5 minut, po czym wyciągam i odwracam do góry dnem, aby wystygły w tej pozycji. Zimne słoiki odwracam do normalnej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Składniki
  • ogórki gruntowe
  • Do każdego słoika:
  • 1 gałązka kopru z baldachimem
  • 2 półplasterki cebuli
  • 1 łyżeczka soli kamiennej niejodowanej
  • Zalewa:
  • 4szkl. wody
  • 1szkl. octu
  • 0,5 słoiczka musztardy chrzanowej (tak ok. 2 łyżki)
  • 5 łyżek cukru
Składniki