Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 200 g musztardy miodowej
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • czosnek

Przygotowanie

  1. Z wody, musztardy, octu, cukru i soli robimy zalewę, gotujemy ją minutę, odstawiamy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do wyparzonych słoików wkładamy po 2 ziela angielskie, ząbek czosnku i ogórki (tak do 4/5 wysokości słoika). Wszystko uzupełniamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.
    Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoików po 650 ml. Od razu uczulam, że ilość zalewy może nie być wystarczająca, wszystko zależy od tego jak ściśle poupychacie ogórki. U mnie było ok.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 16 sierpnia 2016
Kiedyś jadłam tak zrobione,były przepyszne:)
GREGORHSPEED 16 sierpnia 2016
To zdecydowanie najlepsze ogórki na świecie. Bardzo lubię <3
Składniki
  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 200 g musztardy miodowej
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • czosnek
Składniki