Ogórki w zalewie keczupowej

Ogórki w zalewie keczupowej
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Ogórków na zimę nigdy za wiele - przynajmniej w mojej spiżarni:) Tym razem ogóreczki /małe sztuki/ w łagodnej zalewie z keczupem.

Składniki

  • ogórki /małe/ ok. 3 kg
  • do każdego słoika:
  • koper 1 koszyk/kwiatostan
  • czosnek 1 ząbek
  • ziele angielskie 1 ziarno
  • pieprz 2 ziarna
  • gorczyca ok. 10 ziaren
  • zalewa:
  • woda 2,5 l
  • cukier 3 szklanki
  • sól 5 łyżek
  • ocet 1 szklanka
  • keczup 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotowujemy zalewę- zagotowujemy i odstawiamy.
    Do każdego słoika wkładamy koszy kopru,czosnek pokrojony w plastry, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.
    Ogórki - wybrałam małe sztuki, które układałam w całości ale możemy użyć większych pokrojonych wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
    Ogórki obieramy i układamy w słoikach. Zalewamy przygotowaną lekko wystudzoną zalewą keczupową i zakręcamy.
    Pasteryzujemy 8-10 min i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 30 lipca
Każdy nowy przepis na przetwory jest na wagę złota, bo później możemy się cieszyć setkami smaków. Biorę do... Czytaj całość »
Każdy nowy przepis na przetwory jest na wagę złota, bo później możemy się cieszyć setkami smaków. Biorę do zrobienia :)
KulinarnaChwila 02 sierpnia
Pyszotka:)
fafiatko 03 sierpnia
Ciekawy przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki /małe/ ok. 3 kg
  • do każdego słoika:
  • koper 1 koszyk/kwiatostan
  • czosnek 1 ząbek
  • ziele angielskie 1 ziarno
  • pieprz 2 ziarna
  • gorczyca ok. 10 ziaren
  • zalewa:
  • woda 2,5 l
  • cukier 3 szklanki
  • sól 5 łyżek
  • ocet 1 szklanka
  • keczup 5 łyżek
Składniki