Ogórki w zalewie gyros.

Ogórki w zalewie gyros.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Ogórki w zalewie gyros na każdą okazję. Zapraszam na filmik na moj kanał na YouTube .

Składniki

  • ogórki 2,5 kg
  • marchewka 4 szt.
  • cebula 4 szt
  • czosnek 2 ząbki duże
  • sól kamienna 2 łyżki
  • cukier 3 szklanki
  • ocet 1 szklanka
  • olej rzepakowy 0.5 szklanki
  • przyprawa gyros 1 op. (30 gr)

Przygotowanie

  1. Ogórki przed krojeniem moczymy w wodzie 2 godziny. Kroimy w plastry o średnicy 0.5 cm. zasypujemy sola i odstawiamy .Cebule kroimy w półksiężyce natomiast marchewkę kroimy w cienkie plastry, czosnek kroimy też w cienkie plastry..Tak przygotowane warzywa rzucamy do ogórków. Uwaga ogonki od ogórków wyrzucamy. Teraz dodajemy cukier,ocet i olej i przyprawę gyros, mieszamy dobrze ,przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum 6 godzin. Po 3 godzinach przemieszac warzywa.

  2. Do wysterylizowanych słoików wkładamy ogórki, ja mam słoiki o pojemności 0.5 l .Sałatkę lekko ugniatamy ,wlewamy płyn jaki utworzył się w warzywach wycieramy dobrze słoik i zakręcamy pokrywką. Wstawimy do garnka wyłożonego ścierką, wlewamy zimną wodę na wysokość 3/4 słoika.
    Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.
    Słoiki wyciągamy i od razu przekręcamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Tak przygotowane weki wynosimy do spiżarni.
    Zapraszam na filmik na yt.

    Wiele innych przepisów z mojej kuchni włoskiej znajdziecie na YouTube

    .

Składniki
  • ogórki 2,5 kg
  • marchewka 4 szt.
  • cebula 4 szt
  • czosnek 2 ząbki duże
  • sól kamienna 2 łyżki
  • cukier 3 szklanki
  • ocet 1 szklanka
  • olej rzepakowy 0.5 szklanki
  • przyprawa gyros 1 op. (30 gr)
Składniki