Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KasiaSar
Ogórki w zalewie curry to słodkie, wyraziste w smaku i pyszne ogórki ze słoika. Nadają się do kanapek, można je zajadać ze słoika. Sprawdzą się także jako dodatek do obiadu lub jako składnik sałatki warzywnej. Jeśli lubicie oryginalne smaki to taka wersja ogórków, na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - 170 g
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 płaskie łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 16 ziaren pieprzu
  • 4 małe listki laurowe
  • kawałek baldachy kopru (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Ogórki dokładnie umyć, odciąć oba końce i cienko obrać ze skórki. Każdego ogórka przekroić wzdłuż na cztery.

    Słoiki i zakrętki wyparzyć wrzątkiem. U mnie 4 słoiki o pojemności 800 ml. Do każdego słoika wsypać pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po cztery ziarenka pieprzu. Dodać po jednym małym listku laurowym oraz niewielką ilość baldachy kopru ogrodowego (opcjonalnie). W każdym słoiku układać ciasno słupki ogórków.

  2. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Wsypać cukier, płaską łyżkę soli kamiennej oraz 3 płaskie łyżki przyprawy curry w proszku. Zagotować wodę z dodatkami. Mieszać, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści. Następnie wlać ocet i ponownie doprowadzić zalewę do wrzenia, potem zalewę wyłączyć.

    Zalewę wymieszać i od razu gorącą przelać do słoików. Ogórki muszą być całkowicie zalane zalewą. Można ogórki zalać przestudzoną zalewą. Od rantu powinno zostać 1 cm wolnej przestrzeni. Słoiki mocno zakręcić.

  3. Słoiki należy pasteryzować. Na dnie dużego garnka umieścić pieluchę tetrową lub ułożyć stare nakrętki. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą. Jeśli ogórki zostały zalane przestudzoną zalewą to należy wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 10 minut. Ja zalałam słoiki gorącą zalewą, więc umieściłam je w garnku z gorącą wodą. Zaraz po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta, znaczy to, że ogórki dobrze się zapasteryzowały.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 30 lipca
Pyszności :)
KasiaSar 30 lipca
Dziękuję :-)
Składniki
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - 170 g
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 3 płaskie łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 16 ziaren pieprzu
  • 4 małe listki laurowe
  • kawałek baldachy kopru (opcjonalnie)
Składniki