Ogórki w pieprzu ziołowym

Ogórki w pieprzu ziołowym
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ogórki jako dodatek do mięsa o charakterystycznym, dość ostrym smaku oraz unikalnym aromacie, który daje nam pieprz ziołowy. Jego smak jest jednak sporo łagodniejszy od tradycyjnego pieprzu. Ogórki są pyszne i proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 6 średnich cebul
  • 3 szk. cukru
  • 3 szk. octu
  • 2 łyżka soli
  • 2 opakowania pieprzu ziołowego

Przygotowanie

  1. 1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
    2. Cebulę obieramy i również kroimy w plastry.
    3. Wszystkie składniki: ogórki, cebule, cukier, ocet, sól, pieprz, mieszamy dokładnie w misce i zostawiamy na 2 godziny.

  2. 4. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
    5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

  3. 6.Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    7. Gotowe, smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 02 sierpnia
Fajny przepis, u nas czasem z pieprzem cytrynowym. Trzeba będzie też z tym zrobić, bo ogórków na działkach... Czytaj całość »
Fajny przepis, u nas czasem z pieprzem cytrynowym. Trzeba będzie też z tym zrobić, bo ogórków na działkach całe góry :)
KulinarnaChwila 03 sierpnia
Podrzuć mi trochę jak masz za dużo:)))
Nevermore 03 sierpnia
Ile chcesz, 5,10 kg? U mnie to teraz od dłuższego po kilkanaście słoików codziennie do przerobienia i to nie... Czytaj całość »
Ile chcesz, 5,10 kg? U mnie to teraz od dłuższego po kilkanaście słoików codziennie do przerobienia i to nie tylko ogórków. Cukinii też "tony" i trzeba robić wymianę barterową, bo nawet przy tej ilości domowników nie da się przerobić, a potem zjeść ;) Zawsze i tak na zostaję tych przetworów do wiosny. Może też ziemniaczki podesłać? :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 kg ogórków
  • 6 średnich cebul
  • 3 szk. cukru
  • 3 szk. octu
  • 2 łyżka soli
  • 2 opakowania pieprzu ziołowego
Składniki