Ogórki w curry

Ogórki w curry
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Moje ostatnie /chyba:)/ przetwory ogórkowe w tym roku:ogórki w zalewie curry. Sprawdzony przepis na pyszne ogórki:)

Składniki

  • ogórki 2-3kg
  • woda 1,5 l
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • curry 3 łyżki kopiaste
  • do każdego słoika:
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 4-5 ziaren
  • cebula 1 plaster
  • czosnek 3-4 plastry

Przygotowanie

  1. Z wody, octu, cukru, soli i curry zagotowujemy zalewę i odstawiamy do przestudzenia.
    Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cztery części i wykrawamy gniazda nasienne.
    Cebule i czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
    Do każdego słoika wkładamy gorczycę, pieprz ziarnisty, plastry cebuli i czosnku. Następnie układamy ogórki, zalewamy przygotowaną zalewą i słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 02 września 2020
Szczerze zazdroszczę takich pysznych zapasów!
ErJot 02 września 2020
Dziękuję:)Co wpadnie mi jakiś ciekawy przepis w ręce to robię kilka słoików na próbę... i dodaję na... Czytaj całość »
Dziękuję:)Co wpadnie mi jakiś ciekawy przepis w ręce to robię kilka słoików na próbę... i dodaję na "Smaker-a":)
fafiatko 02 września 2020
Slusznie, ja w tym roku nie poszalalam, bo jak zaczely ladnie rosnac ogorki to przyszla susza a z nia mączniak.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 2-3kg
  • woda 1,5 l
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • curry 3 łyżki kopiaste
  • do każdego słoika:
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 4-5 ziaren
  • cebula 1 plaster
  • czosnek 3-4 plastry
Składniki