Ogórki teściowej

Ogórki teściowej
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ten rodzaj ogórka zasmakuje każdemu . Oprócz kiszonych czy korniszonów warto mieć coś pomiędzy . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/07/ogorki-tesciowej.html

Składniki

  • * 2.5 kg ogórków gruntowych małych * 2 główki czosnku * 4 płaskie łyżki soli * 2 szklanki octu * 8 łyżek oleju * 60 dkg cukru

Przygotowanie

  1. Jak robimy.

    Ogórki myjemy , osuszamy i kroimy w grubsze plasterki , a większe ogórki w półplastry. Czosnek obieramy i kroimy w większą kosteczkę. Całość solimy i zostawiamy tak na około 6 godzin , co jakiś czas mieszając.
    Po upływie tego czasu , z cukru ,octu,oleju i chili gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki . Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 do 12 godzin .Przez ten czas mieszałam ze 3 razy.
    Po upływie 10-12 godzin , ogórki przekładamy w raz z zalewą do słoiczków. Dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .

Komentarze do przepisu (2)

marysia11082 24 lipca 2020
Nie trzeba pasteryzować?
Malgoskawkuchni 25 lipca 2020
Nie , nie trzeba :)
Składniki
  • * 2.5 kg ogórków gruntowych małych * 2 główki czosnku * 4 płaskie łyżki soli * 2 szklanki octu * 8 łyżek oleju * 60 dkg cukru
Składniki