Ogórki "po kaszubsku"

Ogórki po kaszubsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Kolejna wersja ogórków w zalewie octowej.Tym razem o łagodniejszym smaku i z dużą ilością dodatków:)

Składniki

  • ogórki 2 kg
  • papryka czerwona 1 szt duża
  • do każdego słoika:
  • czosnek 1-2 ząbki
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • cebula 1 plaster
  • Zalewa:
  • woda 6 szklanek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 2 szklanki
  • sól 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Z przygotowanych składników zagotowujemy zalewę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
    Do każdego słoika wsypujemy gorczycę,wkładamy czosnek pokrojony w plastry, plaster cebuli, paprykę pokrojoną w kostkę /paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i rozkładamy do przygotowanych słoików/ i układamy ogórki. Słoiki napełniamy przygotowaną zalewą i zakręcamy.
    Pasteryzujemy 7-10 min - w zależności od wielkości słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 26 lipca
Pyszotka:)
Docherro 26 lipca
Super ogóreczki ,jutro robie,dzieki za przepis:)
fafiatko 26 lipca
Ciekawa zalewa, musza byc bardzo smaczne!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 2 kg
  • papryka czerwona 1 szt duża
  • do każdego słoika:
  • czosnek 1-2 ząbki
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • cebula 1 plaster
  • Zalewa:
  • woda 6 szklanek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 2 szklanki
  • sól 2 łyżki
Składniki