Ogórki po żydowsku na zimę

Ogórki po żydowsku na zimę
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Pięknie wyglądają na stole a smakują przepysznie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis

Składniki

  • Na 7-8 słoików:
  • 4 kg ogórków
  • 1 pęczek zielonego kopru
  • 1 pęczek liści selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • Zalewa:
  • 1 szkl. cukru
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 2 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy.

  2. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca.

  3. Na dno słoików wkładamy, zielony koper, natkę pietruszki, liście selera tak po gałązce. Do słoików wkładamy ogórki.

  4. Na wierzch wkładamy po 2-3 plasterki marchewki i po 1 plastrze cebuli.

  5. Składniki zalewy dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.

  6. Gorąca zalewą, zalewamy słoiki z ogórkami.

  7. Słoiki zakręcamy.

  8. Pasteryzujemy po około 10 minut.

  9. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

  10. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (26)

kucharka-amatorka 20 czerwca 2018
Widzę, że jesteś specjalistką od zapraw.
fafiatko 20 czerwca 2018
Kolejny swietny przepis na ogorki! pycha!
pelen_brzuszek 20 czerwca 2018
Ogórki rządzą! To musi być dobre :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na 7-8 słoików:
  • 4 kg ogórków
  • 1 pęczek zielonego kopru
  • 1 pęczek liści selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • Zalewa:
  • 1 szkl. cukru
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 2 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
Składniki