Ogórki na zimę

Ogórki na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
sezon ogórkowy w pełni , czas więc pomyśleć o zapasach na zimę ....Uwaga -pikantne

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku (średnia)
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 2 łyżki mielonego rozmarynu
  • 4 kopiate łyżki cukru
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 200 ml octo 10proc.
  • 200 ml. oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Ogórki (ze skórką) pokroić na niezbyt cienkie plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, chilli drobno posiekać.

  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać - pozostawić w chłodzie na ok. 2 godz, co jakiś czas mieszając.

  3. Nakładać zimne do słoików (uzupełnić do samej góry powstałym płynem)- pasteryzować 15 min.

  4. Idealna salatka dla lubiących ostre jedzenie. Smacznego

Komentarze do przepisu (8)

madziak 27 lipca 2010
A to coś nowego, uwielbiam sałatki o wyraźistym smaku, sezon ogórkowy trwa, więc do dzieła :)
Kurka_domowa 27 lipca 2010
Fajny przepis, ja co roku dużo słoików zaprawiam, więc pewnie go wypróbuję. Mam tylko jedno pytanie - ile... Czytaj całość »
Fajny przepis, ja co roku dużo słoików zaprawiam, więc pewnie go wypróbuję. Mam tylko jedno pytanie - ile słoików wychodzi z podanych składników?
annawk 28 lipca 2010
8 szt.tej wielkości co na zdjęciu
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 główka czosnku (średnia)
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 2 łyżki mielonego rozmarynu
  • 4 kopiate łyżki cukru
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 200 ml octo 10proc.
  • 200 ml. oliwy z oliwek
Składniki