Ogórki na ostro

Ogórki na ostro
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Idealna zakąska

Składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki ostrej papryki
  • Zalewa (proporcje):
  • szklanka octu
  • 1/2 kg cukru
  • 10 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy ,kroimy na ćwiartki ,zasypujemy solą i odstawiamy na noc. Później odcedzamy ogórki i mieszamy z ostrą papryką i pokrojonym czosnkiem.
    Przygotowujemy zalewę: Ocet zagotowujemy z cukrem i olejem.
    Ogórki przekładamy do słoików ,wlewamy zalewę i pasteryzujemy 10 min.

Komentarze do przepisu (6)

BEATA1978 08 września 2014
Jadłam takie, potwierdzam pychotka.
Futka 09 września 2014
Ogóreczki na ostro dla Kasi - pycha! :) Muszę zrobić ;)
Vegeta5181 31 sierpnia 2015
Czy zalewa ma być wystudzona?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki ostrej papryki
  • Zalewa (proporcje):
  • szklanka octu
  • 1/2 kg cukru
  • 10 łyżek oleju
Składniki