Ogórki marynowane z dodatkiem wina

Ogórki marynowane z dodatkiem wina
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki

  • jędrne ogórki średniej wielkości
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • Solanka:
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula pokrojona w plastry

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki zalewamy solanką na ok 12 godzin.

  2. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w słoikach, przekładając gałązkami kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.

  3. Zagotowujemy wszystkie składniki zalewy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Składniki
  • jędrne ogórki średniej wielkości
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • Solanka:
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula pokrojona w plastry
Składniki