Ogórki małosolne na zimę - Kiszone

Ogórki małosolne na zimę - Kiszone
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Najpopularniejsze i najprostsze w zrobieniu, to chyba ogórki kiszone na zimę. Ja robię małosolne, są wtedy idealne, nie za kwaśne i nie za słone , takie w sam raz.

Składniki

  • Ogórki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
  • koper (dwie mniejsze lub jedna duża gałązka do słoika )
  • ząbki czosnku (ja daję jeden duży, albo dwa małe do każdego słoika)
  • chrzan (u mnie kawałek 2cm do każdego słoika)
  • Zalewa:
  • Na każdy liter wody 1 i 1/4 łyżki soli.

Przygotowanie

  1. Do wymytych litrowych słoików wkładamy koper, czosnek i chrzan.

  2. W wyłożonych przyprawami słoikach układamy ściśle ogórki.

  3. Wodę ze solą gotujemy. Wrzącą wodą zalewamy ogórki.

  4. Zakręcamy nakrętką i obracamy do góry dnem słoik, najlepiej na całą noc.

  5. Następnego dnia słoiki obracam i trzymam je jeszcze dwa dni na świetle zanim wyniosę je do spiżarki, podobno lepiej się wtedy kiszą.

  6. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 18 czerwca 2018
Czekalam na ten przepis! musze sprobowac Twojej metody
basiliana 18 czerwca 2018
Wyglądają na pyszne i chrupiące. Idealne do chleba ze smalcem;)
kucharka-amatorka 18 czerwca 2018
Jak tylko będę miała swoje ogórki skorzystam z Twojego przepisu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ogórki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
  • koper (dwie mniejsze lub jedna duża gałązka do słoika )
  • ząbki czosnku (ja daję jeden duży, albo dwa małe do każdego słoika)
  • chrzan (u mnie kawałek 2cm do każdego słoika)
  • Zalewa:
  • Na każdy liter wody 1 i 1/4 łyżki soli.
Składniki