Ogórki małosolne (na sucho)

Ogórki małosolne (na sucho)
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis mojej Babci, ogórki są wyborne, super nadają się na sałatki i surówki.

Składniki

  • 1,2 kg ogórków gruntowych
  • chrzan z liściem
  • 1 gałązka kopru z baldachem
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka niejodowanej soli

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ogórki umyć i włożyć do woreczka do zamrażania o pojemności 2 litry. Dodać obrany i pokrojony czosnek, koper, gorczycę i chrzan z liściem. Następnie wsypać sól, potrząsnąć woreczkiem i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie woreczek pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny(zależy od temperatury im cieplej tym krócej)

Komentarze do przepisu (2)

nora 23 lipca 2017
a na konie po ukiszenia czy zakręcić zakrętką czy ściereczką zawiązać żeby było powietrze? Jak lepiej??
smaker 07 sierpnia 2017
Serdecznie gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca :)... Czytaj całość »
Serdecznie gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca :)
Całe zestawienie znajdziesz tutaj: https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-lipca,1899841,a,.html

Pozdrawiamy :)
Składniki
  • 1,2 kg ogórków gruntowych
  • chrzan z liściem
  • 1 gałązka kopru z baldachem
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka niejodowanej soli
Składniki