Ogórki małosolne mojej mamy

Ogórki małosolne mojej mamy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: minnie
Chrupiące ogórki w sam raz do świeżego pieczywa na śniadanie :-)

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych (w miarę równej wielkości)
  • 1 l wody
  • ok. 6 łyżeczek soli
  • pęczek koperku
  • główka czosnku
  • bułka razowa
  • kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj i wymocz w wodzie przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wylej wodę a ogórkom zetnij końce. Ogórki wsadź do słoja, układaj je w tzw. palisadę. W między czasie zagotuj wodę, dodaj sól. Do ogórków wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (rozgnieść nożem i zdjąć łupinkę, można ząbki pokroić w plasterki). Możesz również dla zaostrzenia smaku dodać obrany kawałek korzenia chrzanu (tą wersję robiła moja mama bo tata lubił ostre, ja pozostaję przy "tradycyjnej" wersji). Na wierzchu ogórków ułóż koperek. Zalej wszystko wrzącą, posoloną wodą (spróbuj wodę jeśli będzie za słona odlej trochę i uzupełnij czystą zagotowaną wodą). Na wierzch połóż bułkę (lub dużą piętkę chleba razowego) i dociśnij ręką żeby bułka nasiąkła wodą. Zakryj słój gazą (ja daję gazę i żeby się trzymała zakładam gumkę recepturkę) i odstaw na mniej więcej 36 godzin. Po tym czasie ogórki można już chrupać.

    Smacznego.

    Jeśli ktoś lubi bardziej ukiszone musi poczekać trochę dłużej.


    Dobra rada: jeśli uważasz że ogórki są gotowe wyjmij bułkę i koper ze słoja a ogórki przełóż do mniejszych słoików wraz z zalewą.


    (przepraszam za jakość zdjęcia, ale tak właśnie wyglądają już ukiszone ogórki, żeby to sprawdzić trzeba wyjąć jednego i wszystko się burzy)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 15 czerwca 2014
Z pewnością wypróbuję ,bo z bułką razową nie robiłem.
lidka5x5 15 czerwca 2014
A bułka czemu ma służyć, nigdy tak nie robiłam. Przyśpiesza kiszenie czy polepsza smak?
pysznie-zdrowo-kolorowo 15 czerwca 2014
Pycha takie chrupiące ogóreczki:) Z bułką jeszcze nie kisiłam, ale wypróbuję:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ogórków gruntowych (w miarę równej wielkości)
  • 1 l wody
  • ok. 6 łyżeczek soli
  • pęczek koperku
  • główka czosnku
  • bułka razowa
  • kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
Składniki