ogórki małosolne

ogórki małosolne
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aska87
Czy może byc cos lepszego niż ogórki małosolne własnej roboty?

Składniki

Przygotowanie

  1. 1. Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie i dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach.
    2. Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper.
    3. W dużym słoju lub kamiennym pojemniku do kieszenia układamy ogórki na przemian z dodatkami.
    4. Wszystko zalewamy posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy).

    Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć lub docisnąć spodeczkiem.

    Odstawić w zacienione miejsce na 3 - 5 dni (w zależności od temperatury pomieszczenia).

Składniki
Składniki