Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ogórki kwaszone mogą być małosolne jak również po zapasteryzowaniu do przechowania na zimę.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 685
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1848
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 685
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1848
Składniki
do słoja wkładamy gałązkę porzeczki czarnej i połowę główki czosnku, następnie układamy umyte ogórki. w połowie słoja wsypujemy ok.1/2 paczki przyprawy, wkładamy resztę ogórków. na wierzch dajemy resztę czosnku i przykrywamy liściem chrzanu.
Gotujemy wodę z solą w stosunku 1litr+1-łyżka soli, Po przestudzaniu zalewamy ogórki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia.
Spożywamy jako małosolne, lub po tygodniu kiszenia przekładamy do mniejszych słoików ogórki wraz z przyprawami, zalewamy tą samą wodą ze słoja i zakręcone słoje pasteryzujemy {tylko do zagotowania}, Takie ogórki dalej nie kwaśnieją i są pyszne w okresie zimowym