Ogórki konserwowe z chili na zimę

Ogórki konserwowe z chili na zimę
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Ogórki konserwowe z chili to propozycja dla amatorów pikantnych potraw. Robi się je podobnie jak ogórki konserwowe, tylko do słoiczków wkładamy kilka pasków papryczki chili. W zależności od tego, jaką ostrość ogórków chcemy osiągnąć, dodajemy odpowiednią ilość papryczki. U mnie są to dwa podłużne paski czerwonej papryczki chili.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1,.5 łyżki soli
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryczki chili
  • gorczyca ziele angielskie liść laurowy czosnek chrzan baldachy koperku

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy
    Słoiki i przykrywki myjemy, wyparzamy

  2. Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Należy wszystkie składniki zagotować
    Do każdego słoika wsypujemy ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, duży ząbek czosnku ( ja kroję na pół ) i liść laurowy

  3. W słoikach ściśle układamy ogórki. Między nie wciskamy kawałek chrzanu, po dwa paski papryczki, baldach kopru i zalewamy zalewą tak, aby przykryła ogórki

  4. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 12 - 15 minut ( duże litrowe słoiki, mniejsze krócej )

  5. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni lub piwnicy

Komentarze do przepisu (1)

smaker 28 lipca
Świetny przepis, a słoiczki dodatkowo wyglądają bardzo estetycznie :)
Składniki
  • 2 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1,.5 łyżki soli
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryczki chili
  • gorczyca ziele angielskie liść laurowy czosnek chrzan baldachy koperku
Składniki