Ogórki kiszone z marchewką

Ogórki kiszone z marchewką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Takie przetwory chętnie zjedzą dzieci i dorośli. Można używać do obiadu i na kanapki. Oczywiście nie namawiam do przerobienia w ten sposób 2-3 kg warzyw. Można tylko w ten sposób ubarwić i uatrakcyjnić przetwory. Przetwory na wesoło :)

Składniki

  • ogórki gruntowe 2-3 kilogramy
  • 3-4 ząbki czasnku
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu
  • koperek
  • marchewki 4 -5 sztuk
  • zalewa : na 1 litr wody 4 dag soli ( ew. 1 dag cukru )

Przygotowanie

  1. Ogórki płuczemy i odstawiamy do osuszenia, potem kroimy w paski grubości ok. 1 cm.
    Foremką wycinamy kwiatki z otworem po środku.

    Marchewki obieramy i kroimy w paski, takiej samej grubości jak ogórki.
    Foremką wycinamy dziurki dopasowane do otworów w ogórkach.
    W każdy plaster ogórka wkładamy kawałek marchewki.

    Do wyparzonych słoików wkładamy koper, plasterki czosnki i kilka ziarenek pieprzu.
    Pionowo układamy ogórkowo-marchewkowe kwiatki.
    Zalewa.
    Do szybkiego spożycia dodajemy cukier i zalewamy letnią zalewą.
    Na zimę, bez cukru i zalewamy gorącą zalewą.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 16 września
No właśnie widzę, że na wesoło :) Świetny pomysł, mniami :D
KulinarnaChwila 17 września
pyszotka:)
Jakie wesole ogoreczki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki gruntowe 2-3 kilogramy
  • 3-4 ząbki czasnku
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu
  • koperek
  • marchewki 4 -5 sztuk
  • zalewa : na 1 litr wody 4 dag soli ( ew. 1 dag cukru )
Składniki