Ogórki kiszone w słoikach

Ogórki kiszone w słoikach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Przepisów i receptur na kiszenie ogórków jest całe mnóstwo. Najlepsze są ogórki z własnej działki, mamy pewność , że nie były zasilane nawozami sztucznymi. Ja proponuję sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać.

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • sól kamienna
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koper
  • chrzan

Przygotowanie

  1. Czynności wstępne :
    - dokładnie umyłem ogórki
    - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków )
    Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże
    bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie
    ogórków )
    - czosnek pokrojony
    - koper z kwiatostanem
    - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona
    - mięta
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - gorczyca
    - korzeń imbiru

    Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z karanu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i
    1 łyżeczkę cukru.

    Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte zalewą.
    Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ). Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to spowalnia proces fermentacji.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 21 sierpnia 2015
z imbirem muszą być ciekawe w smaku, zrobię parę słoiczków na próbę :)
Obserwator 21 sierpnia 2015
Ja tak mam, że nawet klasykę próbuję zmienić :)
Konto usunięte 21 sierpnia 2015
no i bardzo dobrze, właśnie tak powstają nowe smaki i nowe potrawy :) przyznam, że ja również tak... Czytaj całość »
no i bardzo dobrze, właśnie tak powstają nowe smaki i nowe potrawy :) przyznam, że ja również tak "kombinuję" :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • sól kamienna
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koper
  • chrzan
Składniki