Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszone ogórki

Składniki

  • ogórki (dowolna ilość)
  • czosnek
  • chrzan(korzeń)
  • sól do przetworów
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy.

    Do umytych słoików ( o pojemności 1 litra ) wkładamy 2 średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu ( może być w dwóch częściach ) oraz jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa)

    W garnku przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie łyżki soli do przetworów. Trudno dokładnie powiedzieć, jaka ilość zalewy, na jaką ilość ogórków, bo wszystko zależy od tego jak ściśle ułożone są ogórki, ile wolnego miejsca zostaje do górnej części słoika, ale można przyjąć, że na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować

    Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach, tak aby po wlaniu wody nie zaczęły pływać i wystawać ponad zalewę. Oczywiście ogórki układamy w pozycji pionowej i zalewamy gorącą zalewą, tak aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wkrapiamy 2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie ( najlepiej jednorazowym ręcznikiem papierowym ) zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 27 lipca
Mniam pyszotka:))
andrzejek64 14 sierpnia
2 łyżki soli na litr? przecież po kilku tygodniach tego nie da się zjeść. wystarczy jedna łyżka, będą... Czytaj całość »
2 łyżki soli na litr? przecież po kilku tygodniach tego nie da się zjeść. wystarczy jedna łyżka, będą delikatniejsze i tak samo zakiszone
Składniki
  • ogórki (dowolna ilość)
  • czosnek
  • chrzan(korzeń)
  • sól do przetworów
  • oliwa
Składniki