Ogórki kiszone na ostro:

Ogórki kiszone na ostro:
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Wg mnie to najlepszy przepis ze wszystkich, jakie stosowałam. Od jakiegoś czasu przestałam też dodawać do kiszonych ogórków chrzan , ponieważ moich zdaniem powodował "burzenie" się zalewy. I chociaż ogórki z dodatkiem chrzanu były bardzo twarde, były zbyt kwaśne.

Składniki

  • 3 litrowy szklany słój
  • małe, nie przerośnięte ogórki
  • 5 niezbyt ostrych papryczek (mam średnio ostre)
  • 2 duże łyżki kolorowego pieprzu
  • 1 kiść niedojrzałego winogronu
  • 5 liści z winogron
  • 2 duże łyżki nasion gorczycy
  • 5 dużych baldachów kopru
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • Zalewa:
  • Na 1 litr gorącej, przegotowanej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie


  1. Ogórki po zerwaniu moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
    Zalewę zagotować. Układać ogórki w dużym słoju, przekładać przyprawami.
    Zalać wrzącą wodą.

    Słoiki natychmiast wynieść w chłodne miejsce np do piwnicy.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 02 sierpnia 2019
super pomysł:)
kuchmariola63 03 sierpnia 2019
Lubię takie na ostro :)
Składniki
  • 3 litrowy szklany słój
  • małe, nie przerośnięte ogórki
  • 5 niezbyt ostrych papryczek (mam średnio ostre)
  • 2 duże łyżki kolorowego pieprzu
  • 1 kiść niedojrzałego winogronu
  • 5 liści z winogron
  • 2 duże łyżki nasion gorczycy
  • 5 dużych baldachów kopru
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • Zalewa:
  • Na 1 litr gorącej, przegotowanej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka miodu
Składniki