Ogórki kiszone, 48 godzinne.

Ogórki kiszone, 48 godzinne.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ogórki lekko pod kiszone, kiszone 48 godzin. Są to ogórki dla osób lubiących tylko troszkę pod kiszone ogórki, które nie zdążyły wchłonąć dużo soli, tak zwane małosolne.

Składniki

  • ogórek gruntowy 2 kg
  • łodygi kopru z baldachem
  • czosnek świeży połowa dużej główki
  • chrzan kawałek 10 cm
  • Sól
  • Woda

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy w zimnej bieżącej wodzie. ucinamy końcówki.

  2. Garnek kamienny parzymy w gorącej wodzie. Ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. Na dno garnka układamy warstwę kopru, 2-3 ząbki czosnku z łuskami, czosnku nie obieramy, kroimy nawet łodygę. Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy chrzan na dno garnka.

  3. Układamy warstwę ogórków i tak układamy warstwy do wyczerpania się ogórków.

  4. Zalewamy solanką do zakrycia ogórków. Ilość soli morskiej na 1 litr wody to 1 łyżka stołowa. Tak zalane ogórki w kamiennym garnku przykrywamy talerzem i ustawiamy garnek w temperaturze pokojowej 22-24 stopnie Celsjusza.

  5. Po okresie 48 godzin możemy je konsumować. Możemy po 48 godzinach wstawić garnek z ogórkami do lodówki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 12 czerwca 2018
Też tak robię. Lubimy też takie ogóreczki ale zalane gorącą solanką z łyżeczką miodu (płaską) i te to... Czytaj całość »
Też tak robię. Lubimy też takie ogóreczki ale zalane gorącą solanką z łyżeczką miodu (płaską) i te to już pewne, małosolne w ciągu 48 godzin. Ile gospodyń, tyle przepisów. Dobrze, że takie ogóraski robi się całe lato. Można wypróbować masę sposobów ich przyrządzania. Życzę udanych przetworków. :)
kuchmariola63 12 czerwca 2018
Dziękuję. Bardzo dobre są świeże ogórki z miodem, przekrojone wzdłuż na połówki i posmarowane miodem. Polecam.
Składniki
  • ogórek gruntowy 2 kg
  • łodygi kopru z baldachem
  • czosnek świeży połowa dużej główki
  • chrzan kawałek 10 cm
  • Sól
  • Woda
Składniki