Ogórki kiszone

Ogórki kiszone
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Ten przepis jest ze mną od lat :) Najlepsze, intensywne w smaku i aromatyczne ogórki według przepisu mojej mamy. Taki smak pamiętam z dzieciństwa :) Klasyka w najpyszniejszym wydaniu :) Idealny dodatek do drugiego dania, zupy ogórkowej, na kanapki czy do sałatek.

Składniki

  • Na ok. 10 słoików:
  • ogórki gruntowe 4 kg
  • Zalewa:
  • 4 litry wody przefiltrowanej
  • 150 g soli
  • Dodatkowo (na każdy słoik):
  • koper 1 gałązka
  • Gorczyca 1/4 łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ziele angielskie 4 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty 3 szt.
  • chrzan korzeń 4 cm kawałek

Przygotowanie

  1. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na spód każdego słoja dać przyprawy. Ogórki umyć i osuszyć. Ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki natychmiast zakręcać.

  2. Rady: Nakrętki oraz brzegi słoika muszą być całkowicie suche przed zakręceniem. Dla pewności należy wytrzeć je suchą szmatką.

Składniki
  • Na ok. 10 słoików:
  • ogórki gruntowe 4 kg
  • Zalewa:
  • 4 litry wody przefiltrowanej
  • 150 g soli
  • Dodatkowo (na każdy słoik):
  • koper 1 gałązka
  • Gorczyca 1/4 łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ziele angielskie 4 szt.
  • Liść laurowy 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty 3 szt.
  • chrzan korzeń 4 cm kawałek
Składniki