Ogórki kiszone

Ogórki kiszone
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Ogórki kiszone mój sprawdzony przepis .Zapraszam na film.

Składniki

  • ogorki gruntowe 4 kg
  • koper po gałazce z kwiatostanem do słoika
  • chrzan korzeń po dwa słupki na słoik
  • liście wiśni po 4 szt. na słoik
  • ząbek czosnku po 3 szt na słoik
  • liście chrzanu po kawałku na wierz słoika
  • zalewa
  • na każdy litr wody przegotowanej 1 łyżka soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Słoiki wyparzyć razem z pokrywkami. Zagotować wodę posolic. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 30 minut. Do każdego słoika wkładamy na dno po 3 ząbku czosnku koper włoski z kwiatostanem może być też suszony, dwa słupki chrzanu ,układamy ciasno ogórki w słoiku wkładamy liście wiśni wlewamy letnią zalewę tak ,aby pokryła całkowicie nasze ogórki, opcjonalnie kładziemy na wierz liść chrzanu.Zakręcamy słoiki i pozostawiamy w kuchni na 3 dni. Po 3 dniach słoiki wynosimy do spiżarni do ciemnego chłodnego miejsca.
    Zapraszam na krótki film .

Składniki
  • ogorki gruntowe 4 kg
  • koper po gałazce z kwiatostanem do słoika
  • chrzan korzeń po dwa słupki na słoik
  • liście wiśni po 4 szt. na słoik
  • ząbek czosnku po 3 szt na słoik
  • liście chrzanu po kawałku na wierz słoika
  • zalewa
  • na każdy litr wody przegotowanej 1 łyżka soli kamiennej
Składniki