Ogórki kiszone

Ogórki kiszone
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Twarde i jędrne domowe ogórki kiszone to najlepszy dodatek do obiadu, doskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa niespełna pół godziny a smakiem można cieszyć się całą zimę.  

Składniki

  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łodyga kopru z kwiatostanem
  • korzeń chrzanu
  • 5 liści wiśni
  • 2 i 1/2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy. Umyte słoiki wyparzamy, przygotowujemy nowe nakrętki.
    Do każdego słoika wkładamy po kwiatostanie kopru, po 2 ząbki czosnku ,obrany ze skórki korzeń chrzanu. Do słoików wkładamy również po 2 liście laurowe , liść wiśni i po 3 ziarna ziela angielskiego. Na końcu ściśle układamy ogórki.

  2. W garnku gotujemy 2 i 1/2 litra wody z 2 i 1/2 łyżkami soli.
    Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą zalewą do pełna, dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy. Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodne miejsce.

Komentarze do przepisu (1)

Pani_Domu 18 lipca
Super domowe ogórasy :)
Składniki
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łodyga kopru z kwiatostanem
  • korzeń chrzanu
  • 5 liści wiśni
  • 2 i 1/2 łyżki soli kamiennej
Składniki