Ogórki kiszone

Ogórki kiszone
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • Ogórki
  • Czosnek
  • Koper
  • Chrzan
  • Zalewa:
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami gorącązalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min.

Komentarze do przepisu (3)

niziolek 03 września 2013
mam głupie pytanie, co to znaczy pasteryzować? :)
GREGORHSPEED 04 września 2013
Pasteryzacja – zapoczątkowana przez Ludwika Pasteura technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego... Czytaj całość »
Pasteryzacja – zapoczątkowana przez Ludwika Pasteura technika konserwacji za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.
Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 70 °C, jednak nie większej niż 100 °C
Apertyzacja, czyli „wekowanie”.

Źródło wikipedia
undefined-33 12 lipca 2015
zalewam zawsze zimną wodą prosto ze studni. Nie pasteryzuję a zawsze się udają i długo są chrupkie.
Składniki
  • Ogórki
  • Czosnek
  • Koper
  • Chrzan
  • Zalewa:
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżka soli
Składniki