Ogórki curry

Ogórki curry
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Z dodatkiem cebuli, czerwonej mielonej papryki. W zimie jak znalazł do obiadu i nie tylko.

Składniki

  • ogórki 3 kg
  • cebula 3 szt
  • czerwona mielona papryka około 1/2 łyżeczki (płaskiej) do każdego słoiczka
  • zalewa: 1 l wody, 1/2 szkl octu, 1/2 szkl cukru, 1.5 łyżeczki soli, pieprz czarny mielony, curry 3 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, odstawić do wystudzenia.
    Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików wkładać garść pokrojonej cebuli, następnie ciasno układać ogórki. Całość posypać mielona papryką, zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.

    Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

Komentarze do przepisu (6)

AnkaGotuje 03 sierpnia 2014
Ja dzisiaj podobnie cukinię robię :)
Ewus71 03 sierpnia 2014
Pyszne ,chrupiące ogóreczki, bardzo je lubię
Z papryką i curry jeszcze nigdy nie robiłam ale jeszcze w tym... Czytaj całość »
Pyszne ,chrupiące ogóreczki, bardzo je lubię
Z papryką i curry jeszcze nigdy nie robiłam ale jeszcze w tym sezonie wypróbuję ..
Same pyszności
Futka 04 sierpnia 2014
Pyszne! Uwielbiam ogórki w takiej zalewie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ogórki 3 kg
  • cebula 3 szt
  • czerwona mielona papryka około 1/2 łyżeczki (płaskiej) do każdego słoiczka
  • zalewa: 1 l wody, 1/2 szkl octu, 1/2 szkl cukru, 1.5 łyżeczki soli, pieprz czarny mielony, curry 3 łyżeczki
Składniki