Ocet winny

Ocet winny
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Wyborny do sałatek i przetworów!

Składniki

  • 1 kg winogron- moga być jakiekolwiek tylko nie deserowe
  • 1 l wody
  • 2- 3 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Winogrona trzeba zmiażdżyć- użyłam malaksera z końcówka do ciast.
    Do słoja trzeba wlać miazgę dodać wodę filtrowana lub zimną przegotowaną i rozpuszczony w niej cukier.

    Słój powinien mieć nałożona nakrętkę, tak aby muszki się nie dostały. Raz dziennie powinno się mieszać nastaw, bo będzie się podnosił.

    Po 4- 6 tygodniach skórki przestaną się podnosić - wtedy można zlać ocet. Jeszcze będzie pracował wiec można go zostawić pod niedokreconą nakrętką do wyklarowania.

    Po dwóch tygodniach można zciągnąć rurką ocet z nad osadu.

    W lodówce można przechowywać w nieskończoność.

    Ocet winny jest bardzo zdrowy, świetnie nadaje się do sałatek i do marynat- papryka marynowana w occie winnym jest wyborna!

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

babcitereskiciasta 16 września 2018
Swojski najlepszy.:)
konhambos 17 września 2018
takiego jeszcze nigdy nie robilam... Warto spróbowac.
basiliana 17 września 2018
Świetny pomysł, taki ocet jest doskonały do sałatek, czy marynat.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg winogron- moga być jakiekolwiek tylko nie deserowe
  • 1 l wody
  • 2- 3 łyżki cukru
Składniki