Ocet balsamiczny z czarnej porzeczki

Ocet balsamiczny  z czarnej porzeczki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

Składniki

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 500 ml octu balsamicznego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Umyc porzeczki i wybrac dojrzale owoce, wlozyc do garnka z cukrem i sola i zmiazdzyc najlepiej tluczkiem do ziemniaków. Odstawić na ok. godzine.
    Po godzinie dodac ocet balsamiczny i przyprawy. Zagotowac wszystko do wrzenia a nastepnie gotowac na bardzo malym ogniu ogniu przez około 15 minut.
    Odcedzic przez sito lub gaze i przelac do czystej butelki.

  2. Przechowywac w suchym i ciemnym miejscu.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 04 sierpnia 2018
Bardzo dobry pomysl!
SlodkoSlodka83 04 sierpnia 2018
Świetny pomysł :-)
KORAL 04 sierpnia 2018
Ciekawy przepis :) Chyba muszę odwiedzić i spróbować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli morskiej
  • 500 ml octu balsamicznego
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Składniki