Nutella ze śliwek

Nutella ze śliwek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowy sposób na zdrowe smarowidło do bułeczki. Bez ulepszaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast.

Składniki

  • 3 kg dojrzałej śliwki węgierki
  • 1 kg cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki holenderskiego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ mają tendencję do przypalania.

  2. Po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią, połamaną czekoladę oraz kakao.

  3. Całość gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 30 września 2021
Pyszności :)
Składniki
  • 3 kg dojrzałej śliwki węgierki
  • 1 kg cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki holenderskiego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao
Składniki