Niby-nutella z węgierek

Niby-nutella z węgierek
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Na specjalne życzenie trele-morele zamieszczam przepis na niby-nutellę z węgierek, która jest bardzo przydatna do naleśników, ciasta i deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki, zemleć w maszynce przez najdrobniejsze sitko. Przełożyć do rondla /najlepiej teflonowego - nie przypali się/.

  2. Dodać cukier i wymieszać. Smażyć ok. 3 godz. na wolnym ogniu.Od czasu do czasu zamieszać. Potem dodać cukier waniliowy i kakao, starannie wymieszać i smażyć jeszcze 15 minut.Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 02 września 2010
oooooooo, super, muszę spróbować!!!!
trele-morele 07 września 2010
ooo nareszcie :D !! Do wypróbowania!
rodzinka500 12 listopada 2012
podobny mam przepis , wychodzą bardzo dobre , teraz będę miała czym przełożyć piernik
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki