Nalewka orzechowa

Przepis dnia 2014-08-06
Nalewka orzechowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Tzw. orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Uwielbiam wszystko co orzechowe.

Składniki

  • niedojrzałe orzechy włoskie (zielone) 8 szt
  • wódka czysta 1/2 l
  • cukier 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki lub ósemki.* Włożyć do szklanego słoja, zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co kilka dni potrząsać słojem. Po sześciu tygodniach płyn powinien mieć ciemnobrunatny kolor. Wówczas należy go przecedzić przez gazę i wlać do butelek.
    Orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aby puściły sok.
    Powstały syrop, jak poprzedni płyn alkoholowy, przecedzić przy użyciu gazy. Połączyć ze sobą syrop i zlany wcześniej alkohol, wymieszać, odstawić na dwa tygodnie do sklarowania.
    Po tym czasie klarowną nalewkę zamknąć w butelkach i przechowywać w ciemnym miejscu.
    Pełny smak nalewki uzyskujemy po 10 miesiącach leżakowania.

    *W krojenia orzechów najlepiej założyć gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie ciężko będzie domyć dłonie.

  2. Życzę cierpliwości sobie i Wam!

  3. ... po sześciu tygodniach ...

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 02 lipca 2014
super,właśnie szukałem przepisu na taką nalewkę,ale czy tak długo wyleży?:):)
Futka 02 lipca 2014
Prosta w wykonaniu, ale za to jaka smaczna i aromatyczna nalewka ;)
nalewkator 13 października 2015
Mam orzecha włoskiego w ogrodzie i co jakiś czas robię taką nalewkę, w smaku jest bardzo gorzka i nieprzyjemna,... Czytaj całość »
Mam orzecha włoskiego w ogrodzie i co jakiś czas robię taką nalewkę, w smaku jest bardzo gorzka i nieprzyjemna, ale 1/2 kieliszka czyni cuda przy dolegliwościach żołądkowych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • niedojrzałe orzechy włoskie (zielone) 8 szt
  • wódka czysta 1/2 l
  • cukier 4 łyżki
Składniki