Nalewka na śliwkach

Nalewka na śliwkach
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Nalewka na śliwkach węgierkach jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać.

Składniki

  • śliwki węgierki bez pestek 2 kg.
  • cukier trzcinowy 50 dag.
  • alkohol 70 % 3 litry
  • goździki 10 szt.
  • rodzynki 2 garście
  • kora cynamonowa 2 szt.
  • kardamon 10 szt.

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, drylujemy, wkładamy do 5 litrowego słoja, dodajemy goździki, korę cynamonową, kardamon i rodzynki. Zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym.Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

    Na zdrowie :)

Składniki
  • śliwki węgierki bez pestek 2 kg.
  • cukier trzcinowy 50 dag.
  • alkohol 70 % 3 litry
  • goździki 10 szt.
  • rodzynki 2 garście
  • kora cynamonowa 2 szt.
  • kardamon 10 szt.
Składniki