Nalewka na owocach moreli.

Nalewka na owocach moreli.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: skorpionek
Nalewka o bardzo delikatnym smaku moreli.

Składniki

  • 1 kg moreli
  • 1,5 l alkoholu 60%
  • 200 g cukru

Przygotowanie

  1. Wymyte morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i zalewamy alkoholem, dodajemy kilka pestek i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 6 tygodni do maceracji. Po okresie maceracji zlewamy nalew wytrawny. Zasypujemy owoce cukrem. Zasypane owoce cukrem odstawiamy na 14 dni. Codziennie mieszamy słojem aż cukier całkowicie się rozpuści. Po 14 dniach zlewamy nalew słodki i mieszamy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym, czekamy aż się sklaruje. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w ciemne, chłodne miejsce.

Składniki
  • 1 kg moreli
  • 1,5 l alkoholu 60%
  • 200 g cukru
Składniki