Nalewka na czarnych jagodach.

Nalewka na czarnych jagodach.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: skorpionek
Bardzo smaczna nalewka z czarnych jagód. Prawdziwy smak nalewki jest po roku, coś dla wytrwałych.

Składniki

  • czarne jagody 1 kg
  • goździki 3 szt.
  • cynamon mały kawalek
  • pomarańcza kilka kawałków suszonej skórki
  • tatarak świeżego kawałek kłącza
  • cukier 75 dag
  • spirytus 1 litr
  • woda 500 ml

Przygotowanie

  1. Przebrane jagody umieszczamy w słoju, lekko rozgniatamy. Przykrywamy słój gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy godziny. Po tym czasie wyciskamy sok przez gęste sito. Do soku dodajemy rozgniecione goździki, cynamon, suszoną skórkę pomarańczy i kłącze tataraku. Sok z dodatkami podgrzewamy w rondelku, na małym ogniu, przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy przez sitko. W pół litrze wody rozpuszczamy 75 dag cukru. Dobrze wyszumować. Sok jagodowy mieszamy z cukrowym syropem. Powoli wlewamy spirytus, dobrze mieszamy. Wlewamy do słoja, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie ostrożnie zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Szczelnie zakorkowane butelki odstawiamy ponownie na 3 miesiące.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 08 września
Super naleweczka,robiłam rok temu więc polecam.Ciekawe czy na borówce amerykańskiej wyjdzie taka jak z leśnych... Czytaj całość »
Super naleweczka,robiłam rok temu więc polecam.Ciekawe czy na borówce amerykańskiej wyjdzie taka jak z leśnych jagód?
Składniki
  • czarne jagody 1 kg
  • goździki 3 szt.
  • cynamon mały kawalek
  • pomarańcza kilka kawałków suszonej skórki
  • tatarak świeżego kawałek kłącza
  • cukier 75 dag
  • spirytus 1 litr
  • woda 500 ml
Składniki