Mus z truskawek na zime

Mus z truskawek na zime
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

Składniki

  • 6 kg. truskawek
  • 0.6kg. cukru
  • sok z dwóch cytryn

Przygotowanie

  1. Ładne dojrzałe truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać sok z cytryn, wymieszać. Gotować bardzo krótko.

  2. Do umytych słoików wlewać mus, zakręcić i pasteryzować jeszcze ok. 10 minut. Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

  3. Lato zamknięte w słoiku, polecam gorąco i życzę SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 21 czerwca 2012
Bardzo mi się podoba ,zrobię już jutro ,bo truskawki się pomału kończą.Irma świetny przepis.
Annuar 22 czerwca 2012
Kusi mnie ten przepis, gdyż na mrożony mus nie mam miejsca w lodówce. Ale smak takiego chyba bardziej przypomina... Czytaj całość »
Kusi mnie ten przepis, gdyż na mrożony mus nie mam miejsca w lodówce. Ale smak takiego chyba bardziej przypomina konfiturę niż odmrożone świeże truskawki (?)
irma 22 czerwca 2012
Annuar myślę, że tak jest jak piszesz, ponieważ musy, konfitury, czy dżemy są przetwarzane i z dodatkami typu... Czytaj całość »
Annuar myślę, że tak jest jak piszesz, ponieważ musy, konfitury, czy dżemy są przetwarzane i z dodatkami typu cukier, alkohol czy cytryna,co zmienia smak owocom, a świeży owoc-to świeży owoc nawet mrożony. Dodam, że mus jest rzadszy od konfitury i owoce są bardziej rozdrobnione. Polecam i pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 kg. truskawek
  • 0.6kg. cukru
  • sok z dwóch cytryn
Składniki