Mus z cukinii i pomarańczy.

Mus z cukinii i pomarańczy.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Majala
Czasem bywa tak, że moi goście nocują u nas i na śniadanie podam im coś takiego pysznego do tostów. A i sami sobie położymy na codzienne tosty z masełkiemi i białym serkiem do smarowania. Mus z dodatkiem imbiru u papryczki chili.

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 6 pomarańczy
  • 2 szklanki trzcinowego cukru 1 papryczka chili lub pepperoni kawałek około 5 cm imbiru. opcjonalnie łyżeczka kurkumy dla wzmocni

Przygotowanie

  1. Przygotować składniki.


  2. Cukinie obrać, wydrążyć i pokroić w mniejsze kawałki
    Pomarańcze sparzone i wyszorowane obrać ze skórki
    Chili i imbir oczyścić.

  3. Pokroić drobno skórkę pomarańczową, którą należy zalać wodą tak aby przykryć i gotować aż zrobi się szklista.
    Drobno pokroić chili i imbir

  4. Pokroić w kostkę cukinię.

  5. Pokroić pomarańcze razem z białą skórką.

  6. Wszystko wrzucić do gara, dodać 2 szklanki cukru trzcinowego, skórkę pomarańczową i gotować na małym ogniu do momentu gdy cukinia i pomarańcze będą tak miękkie aż się będą rozpadać.

    Zmiksować i dodać 4 rozpuszczone w 2 litrach gorącego musu galaretki. Dokładnie wymieszać.
    Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.

    Smacznego!!!

Składniki
  • 3 duże cukinie
  • 6 pomarańczy
  • 2 szklanki trzcinowego cukru 1 papryczka chili lub pepperoni kawałek około 5 cm imbiru. opcjonalnie łyżeczka kurkumy dla wzmocni
Składniki