Mus jabłkowy

Mus jabłkowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
Z jabłek od sąsiadki było najpierw ciacho. Jabłek było jeszcze sporo więc zrobiłam mus. Wyszedł pyszny, będzie na zimę do naleśników.

Składniki

  • 2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
  • 1,5 szk cukru

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka.
    Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ).
    Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ).

  2. Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści.
    Odstaw na 10-15 minut.
    Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ).
    Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut.
    Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię.
    Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.

Składniki
  • 2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
  • 1,5 szk cukru
Składniki