Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus jabłkowy wykorzystuję na różne sposoby a głównie do jabłecznika- pleśniak, naleśniki, a nawet z ryżem czy zwyczajnie z pajdą chleba. Moje słoiki z tym musem są już w piwnicy więc zdjęcie wkleję przy najbliższej sposobności.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 140
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 113
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Jabłka obieramy i oczyszczamy z nasion. Płuczemy pod bierzącą wodą i kroimy w mniejsze cząstki wrzucając je do dużego garnka, dolewamy ok. 1 szklanki wody ( daję ok. połowy szklanki wody). Garnek z jabłkami stawiamy na piecu i zaczynamy prażenie jabłek często mieszając by nam się nie przypaliły. Gdy jabłka już się prawie rozgotowały to dodajemy cukier ( na 1 kg. jabłek ok. kg. cukru, natomiast ja użyłam mniej cukru a i tak były słodkie) i 1 lub 2 łyżki cynamonu ( można więcej, wg. smaku ). mieszamy non stop, ponieważ mus jak wulkan pryska i może boleśnie poparzyć. Gorący mus przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików (u mnie litrowe ) i zakręcamy. Odwracamy dnem do góry pozostawiając do ostygnięcia. Jeśli ktoś nie może lub nie lubi cynamonu to nie ma takiej potrzeby by dodawać go.