Morelowy kompociki

Morelowy kompociki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Czas na przetwory z tegorocznych owoców. Tym razem kompocik z moreli.

Składniki

  • Morele 11/2 kg
  • Goździki 1 łyżeczka
  • laska cynamonu 1 szt.
  • Składniki na zalewę:
  • Woda 21/2 szklanki
  • Cukier 40 dag
  • Miód 10 dag
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Morele umyć, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zagotować zalewę. Do każdego słoika włożyć po kawałku cynamonu, po 3 goździki i zalać gorącą zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

Joanna 22 czerwca 2016
Morele uwielbiam, ten kompot musi bosko smakować w zimie!
Składniki
  • Morele 11/2 kg
  • Goździki 1 łyżeczka
  • laska cynamonu 1 szt.
  • Składniki na zalewę:
  • Woda 21/2 szklanki
  • Cukier 40 dag
  • Miód 10 dag
  • kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
Składniki