Mizeria z ogórków na zimę

Przepis dnia 2019-07-29
Mizeria z ogórków na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosta mizeria z ogórków. W zimie otwierając taki słoik możemy, po odsączeniu zalewy, dodać do takiej mizerii odrobinę majonezu i mamy smakowity dodatek do obiadu czy kanapek

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyte ogórki cienko obrać, pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę.

  2. Składniki zalewy dobrze wymieszać do rozpuszczenia cukru. W dużym garnku zalać ogórki z cebulą, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na noc.

  3. Przygotować słoiki: na dno każdego wsypać 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Napełnić słoiki do wysokości 3/4 mizerią i zalewą, na wierzch wlać 1 łyżkę oleju, zamknąć nakrętkami.

  4. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji każdy słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc, po czym odstawić do spiżarni.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 24 lipca 2019
Musza byc pyszne, a i widze, ze cukinia obrodzila :D
kulinarnagosia 25 lipca 2019
Cukinia, jak co roku, pieknie rosnie :)
ekonto 08 sierpnia 2019
To jest sałatka, a nie mizeria. Do mizerii nie potrzeba tyle przypraw
Składniki
Składniki